Στιγμιότυπα 16ου Διάπλου - Β' μέρος

Σάββατο, 29 Μαΐου 2010 22:00
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Αποστολές 2010
Διαβάστηκε 6551 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στιγμιότυπα 16ου Διάπλου - Β' μέρος

 

Τα σκάφη της Ομάδας, πλέοντας με σχηματισμό διέσχισαν το Ικάριο και έφθασαν νωρίς το πρωί στη Πάτμο. Ήταν η τρίτη επίσκεψη της Ομάδας στη Πάτμο μέσα σε ένα χρόνο. Μία Ομάδα γιατρών προωθήθηκε στους Αρκιούς όπου εξετάσθηκαν 15 κάτοικοι.

Αρκετοί κάτοικοι εξετάσθηκαν στον ΜΗΝΑ.

Τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας, ανέβηκαν στη χώρα όπου ο Χάρης Κλάδης, ένα από τα πιο παλιά μέλη, εγκαινίασε την παιδική χαρά που κατασκεύασε η Ομάδα στο Σχολείο.

Ο Δήμαρχος της Πάτμου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δάσκαλοι και οι μαθητές ήταν παρόντες και ευχαρίστησαν την Ομάδα με τα καλύτερα λόγια. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την επιθυμία και ευχή τους η Ομάδα να επισκέπτεται το νησί ακόμη πιο συχνά τονίζοντας τη πολύτιμη συμβολή της Ομάδας τόσο στα έργα υποδομής όσο και στη παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Νωρίς το απόγευμα, στο δρόμο για τους Λειψούς, τα σκάφη της Πάτμου συναντήθηκαν με εκείνα που είχαν πάει στους Αρκιούς και όλα μαζί πλέοντας σε σχηματισμο μπήκαν στο Λιμάνι των Λειψών.

Μόλις τα φουσκωτά πλησίασαν τη προκυμαία, ακούσαμε τις καμπάνες της Παναγιάς του Χάρου να ηχούν χαρμόσυνα. Όλο το νησί ήταν στο Λιμάνι και η φιλαρμονική του Δήμου έπαιζε εμβατήρια.

Με το που δέσαμε και βγήκαμε από τα σκάφη, αγκαλιαστήκαμε με τον Δήμαρχο και τους φίλους και συνδημότες μας κατοίκους του νησιού ενώ μικροί μαθητές μας πρόσφεραν τριαντάφυλλα.

Αμέσως ο μπάντα του Δήμου άρχισε τα νησιώτικα τραγούδια ενώ οι μαθητές ντυμένοι με τοπικές ενδυμασίες ξεκίνησαν τον χορό.

Οι γυναίκες του νησιού μας φίλεψαν δίπλες και μας κέρασαν "φωκιανό" το τοπικό τους κρασί. Τα παιδιά ζήτησαν μια βόλτα με το φουσκωτό και μόλις επιβιβάστηκαν, οι χαρούμενες φωνές τους γέμισαν το λιμάνι.

Τα παιδιά της ομάδας εγκατάστασης των ιατρείων, άφησαν γρήγορα κατά μέρος τη γιορταστική ατμόσφαιρα, φόρτωσαν στο αυτοκίνητο του Δήμου με τα μηχανήματα και εξοπλισμό και ξεκίνησαν το στήσιμο των ιατρείων.

Γιατροί της Ομάδας είχαν οργανώσει και παρουσίασαν στους κατοίκους του νησιού σε δύο ανεξάρτητες εκδηλώσεις ομιλίες εμπλουτισμένες με διαφάνειες με θέματα τον γυναικολογικό καρκίνο και τον καρκίνο των όρχων. Ήταν ενδιαφέρον ότι στο τέλος των ομιλιών υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους. Ενημερωτικά Φυλλάδια της Ομάδας με τα αντίστοιχα θέματα διανεμήθηκαν στους ακροατές και στους κατοίκους.

Το βράδυ, παρευρεθήκαμε στη γιορτή του κρασιού που είχε οργανώσει ο Δήμαρχος τη βραδιά της άφιξής μας. Η μπάντα έπαιξε πολλά τραγούδια από διάφορα μέρη της πατρίδας μας και τα χόρεψαν τοπικά συγκροτήματα, οι κάτοικοι και τα μέλη της Ομάδας.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, το μικροβιολογικό ξεκίνησε δουλειά στις 7:30 και τα ιατρεία στις 9.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Έγιναν αιμοληψίες σε 96 κατοίκους από τις οποίες 24 έγιναν κατ΄οίκον σε κατάκοιτους ασθενείς και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες γιατί λόγω μακρόχρονης διακοπής ρεύματος δεν υπήρχε φωτισμός στα σπίτια. Εξετάστηκαν 220 περιστατικά, έγιναν 4 αφαιρέσεις ογκιδίων δέρματος και στάλθηκαν για ιστολογική εξέταση και 1 βιοψία καρκίνου μαστού που στάλθηκε για σταδιοποίηση.

Η ομάδα του μικροβιολογικού κατάφερε να ολοκληρώσει μέχρι την αναχώρησή μας όλες της αιματολογικές εξετάσεις και τις περισσότερες βιοχημικές. Οι υπόλοιπες στάλθηκαν στην Αθήνα όπου θα ολοκληρωθούν και θα αποσταλούν στο Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο των Λειψών σε διάστημα 3-4 ημερών.

Παιδιά του Δημοτικού μας πρόσφεραν ζωγραφιές τους με αφιερώσεις για την Ομάδα .

Όλοι οι συμμετέχοντες σε μια αναμνηστική φωτογραφία.

Νωρίς το απόγευμα, με το τέλος των ιατρείων και τη μεταφορά των μηχανημάτων και εξοπλισμού στις βάρκες, ο Δήμαρχος μας πρόσφερε ένα μεζέ

και αμέσως μετά, επιβιβασθήκαμε στα φουσκωτά και ξεκινήσαμε για το Αγαθονήσι.

Η Ομάδα έφθασε στο Αγαθονήσι αργά το απόγευμα.

Τα μέλη που είναι επιφορτισμένα με τη μεταφορά την αποσυσκευασία και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού, έπιασαν αμέσως δουλειά.

Ο γνώριμός μας από πέρυσι μικρός Βαλάντης, έσπευσε από τους πρώτους να εξετασθεί.

Το βράδυ, τα μέλη της Ομάδας ήταν καλεσμένοι του Προέδρου της Κοινότητας ο οποίος σε μια σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των κατοίκων του νησιού με την Ομάδα, στο έργο που προσφέρεται στο νησί πρόσφερε δε στην Ομάδα αν αναμνηστική πλακέτα.

Τα μέλη της Ομάδας είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν του συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ομάδα Frontex), Πορτογάλοι και Λιθουανοί με δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη.

Την επόμενη ημέρα, 21 Μαϊου, εξετάσθηκαν 39 περιστατικά, έγιναν 16 αιμοληψίες και 1 αφαίρεση σμηγματογόνου κύστεως μετώπου και στάλθηκε για βιοψία.

Το μεσημέρι ο καιρός άρχισε να χαλάει, η ταχύτητα του αέρα ξεπέρασε τους 20 κόμβους και η θάλασσα άρχισε να μπαίνει ζωντανή στο λιμάνι θέτοντας σε κίνδυνο της βάρκες μας ενώ ανοικτά η δύναμη ήταν 6-7 beaufor.

Κυβερνήτες και συγκυβερνήτες, άλλαξαν σημεία πρόσδεσης/αγκυροβολίας όμως τα φουσκωτά ήταν πλέον δύσκολα προσβάσιμα για φορτοεκφόρτωση και επιβίβαση. Η Ομάδα αναχώρησε στις 6 το απόγευμα για Φούρνους Κορσεών. Η πλεύση ήταν κάτω από βροχή που μαστίγωνε τα πρόσωπα.

Στην άφιξη, ο καιρός μας έκανε τη χάρη και σταμάτησε τη βροχή τόσο όσο να μας υποδεχθούν οι κάτοικοι με καπνογόνα, βεγγαλικά και δυναμίτες .

Κοπέλες του νησιού μας πρόσφεραν λουκούμια και τσίπουρο.

Το βράδυ, έγιναν τα εγκαίνια του πολυγήπεδου που κατασκεύασε η Ομάδα στο γυμνάσιο των Φούρνων.

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και επί χρόνια αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, ήδη δε, Επίτιμος Αρχηγός της Ομάδας Μπάσκετ του Παναθηναϊκού Φραγκίσκος Αλβέρτης, ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση της Ομάδας έδωσε το παρόν στη τελετή και μαζί με την Ντενίζ Τσιμή και τον Κυριάκο Παπαδέα, μέλη της Ομάδας, έκοψαν την ταινία των εγκαινίων.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το συγκρότημα και η χορωδία του Σχολείου σε πολλά γνωστά τραγούδια.

Πάμπολλοι κάτοικοι και κυρίως έφηβοι, έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του. Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη βροχή δεν επέτρεψε στον Φραγκίσκο και τα μέλη της Ομάδας να αναμετρηθούν με την αντίστοιχη ομάδα στων Φούρνων. Όμως, ο Φραγκίσκος, πρόσφερε στο γυμνάσιο δύο μπάλες μπάσκετ με τις υπογραφές παικτών του Παναθηναϊκού.

Την επόμενη ημέρα, 22 Μαϊου, έγιναν ιατρεία. Εξετάσθηκαν 208 ασθενείς (εκ των οποίων 6 κατ΄οίκον), 99 αιμοληψίες των οποίων τα αποτελέσματα με τις αντίστοιχες γνωματεύσεις παραδόθηκαν αυθημερόν και 2 αφαιρέσεις ογκιδίων του δέρματος που στάλθηκαν για ιστολογική εξέταση.

Με το τέλος των ιατρείων, όλα τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός, με εξαίρεση αυτά που θα χρησιμοποιούνταν την επόμενη ημέρα στη Θύμαινα, συσκευάσθηκαν για το ταξίδι της επιστροφής.

Το απόγευμα είχαμε τη παράσταση Θεάτρου Σκιών, το δε βράδυ, η Ομάδα πέρασε με καΐκι στη Κεραμιδού όπου έγιναν τα εγκαίνια του δικτύου υδροδότησης που κατασκεύασε η Ομάδα.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από τη βραδινή άφιξη στο νησί.

23 Μαϊου, τελευταία ημέρα του διάπλου.

Περάσαμε στη Θύμαινα με τα φουσκωτά για ιατρικές εξετάσεις. Την προηγούμενη ημέρα είχαν ήδη γίνει 44 αιμοληψίες. Μέχρι το μεσημέρι, εξετάσθηκαν 45 ασθενείς και 6 κατ οίκον. Ο 16ος διάπλους είχε φθάσει στο τέλος του. Στις 1 το μεσημέρι, πήραμε το δρόμο του γυρισμού, διασχίζοντας το Ικάριο με μπουνάτσα.

Κατά την αναχώρησή μας από τη Θύμαινα, κάτοικοι ήσαν στις ταράτσες των σπιτιών τους ανεμίζοντας τραπεζομάντηλα ενώ νεαρά παιδιά είχαν ανάψει βεγγαλικά και καπνογόνα.

Όλες τις φωτογραφίες από τον 16ο Διάπλου μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Στο ξεκίνημα από το Λαγονήσι, υπήρξε συνέντευξη στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, (Α! μέρος 07:35) και στη συνέχεια πλάνα από ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της πλεύσης (Β! μέρος 08:13)

 

Ετικέτες

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 19:40

&