Στιγμιότυπα 16ου Διάπλου - Η Ομάδα στις Μικρές Κυκλάδες

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 22:00
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Αποστολές 2010
Διαβάστηκε 4715 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στιγμιότυπα 16ου Διάπλου - Η Ομάδα στις Μικρές Κυκλάδες

Στιγμιότυπα από το πρώτο μέρος του 16ου Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου (13 μέχρι και 18 Μαΐου - νησιά μικρών Κυκλάδων).

Η Ομάδα απέπλευσε από το Λαγονήσι το πρωί της 13ης Μαΐου 2010.

Πρώτος σταθμός του φετινού 16ου Διάπλου ήταν η Κίμωλος.

Τα σκάφη έπιασαν στο λιμάνι της Κιμώλου στις 1 το μεσημέρι και αμέσως μετά οι ομάδες μεταφοράς, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία μηχανημάτων και εξοπλισμού έπιασαν δουλειά ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 5 το απόγευμα για την έναρξη των ιατρικών εξετάσεων.

Κλιμάκιο γιατρών επισκέφθηκε το Γηροκομείο, εξέτασε ασθενείς και έγινε αιμοληψία.

 

 

 

 

 

 

Οι εξετάσεις επαναλήφθηκαν και την επόμενη ημέρα, 14/5 μέχρι το μεσημέρι οπότε και εξοπλισμός και μηχανήματα αποσυνδέθηκαν, επανασυσκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν στα σκάφη της Ομάδας.

 

Στα σχολεία του νησιού, προσφέρθηκε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό όπως και διάφορα δώρα.

Η Ομάδα είχε οργανώσει μια παράσταση θεάτρου σκιών την οποία παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι.

Ο απολογισμός των εξετάσεων που διενεργήθηκαν ήταν μια ευχάριστη έκπληξη διότι ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις. Εξετάσθηκαν στα ιατρεία 188 περιστατικά και έγιναν 110 αιμοληψίες για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Επιπλέον, γιατροί της χειρουργικής και της πλαστικής χειρουργικής , προέβησαν σε 3 αφαιρέσεις ογκιδίων του δέρματος που στάλθηκαν και για ιστολογικές εξετάσεις και σε 4 αφαιρέσεις δερματικών βλαβών.

Το απόγευμα, η Ομάδα, απέπλευσε για Σίκινο.

Η είσοδος στο λιμάνι μετατράπηκε σε μια συγκινητική γιορτή. Πολλοί κάτοικοι με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γιάννη Συρίγο και τα μέλη του κοινοτικού Συμβουλίου, ήταν στο ντόκο και περίμεναν την Ομάδα. Τα καπνογόνα άναβαν το ένα μετά το άλλο και οι κόρνες των αυτοκινήτων ηχούσαν ασταμάτητα.

 

Για το βράδυ της 14ης Μαΐου, η Ομάδα είχε οργανώσει, σε συνεργασία με την Κοινότητα, πολιτιστική βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς με επικεφαλής το βιολί του Βαγγέλη Ζαγοραίου. Κατά τη διάρκειά της, ο Πρόεδρος της Κοινότητας προσέφερε στην Ομάδα ένα δώρο με συμβολικό χαρακτήρα, δύο χέρια σε μια χειραψία ένωσης βοήθειας και αλληλοϋποστήριξης, ο δε Πρόεδρος της Ομάδας Αιγαίου, πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και ενημέρωσε τους κατοίκους για τη πρόοδο της διαδικασίας εγκατάστασης του αφαλατωτή.

Την επόμενη ημέρα εξετάσθηκαν από τους γιατρούς της Ομάδας 81περιστατικά και 64 κάτοικοι υπεβλήθηκαν σε αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Επί πλέον έγιναν 2 αφαιρέσεις καρκινωμάτων δέρματος προσώπου που εστάλησαν για ιστολογικές εξετάσεις και 3 αφαιρέσεις δερματικών βλαβών.
Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι στη Σίκινο κατά τη διάρκεια εξέτασης από την πνευμονολόγο της Ομάδας.

Το απόγευμα, η Ομάδα απέπλευσε για Ηρακλειά. Το κατευόδιο από τους κατοίκους ήταν το ίδιο συγκινητικό όπως και στην άφιξη. Στην Ηρακλειά, οργανώθηκαν με τον ίδιο τρόπο ιατρεία και το μικροβιολογικό εργαστήριο. Προσήλθαν και εξετάσθηκαν 50 κάτοικοι και έγιναν ισάριθμες αιμοληψίες. Έγιναν επίσης 2 αφαιρέσεις δερματικών βλαβών και 1 κατ' οίκον αφαίρεση ογκιδίου δέρματος σε παιδί και εστάλη για ιστολογική εξέταση.

16 Μαΐου, επόμενος σταθμός η Σχοινούσα.

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στα φουσκωτά της Ομάδας να δέσουν στο Λιμάνι και για αυτό, μετά την εκφόρτωση του εξοπλισμού, των μηχανημάτων και των αποσκευών, οι κυβερνήτες και συγκυβερνήτες, έπλευσαν σε υπήνεμο όρμο στα ανατολικά του νησιού όπου και αγκυροβόλησαν.

Το βράδυ, τα μέλη της Ομάδας μαζί με τους κατοίκους του νησιού, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο ωραία εκδήλωση που οργάνωσε η Κοινότητα με τη συμμετοχή νέων και παιδιών του νησιού που έπαιξαν μουσική, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Αντηλλάγησαν δώρα μεταξύ της Ομάδας και της Κοινότητας.

Πριν το τέλος της εκδήλωσης, η Ομάδα χάρισε στον μικρό Δημήτρη Σίμο, ένα παιδί με έμφυτο ταλέντο στη μουσική, τον ρυθμό και το χορό, ένα λαούτο στη προσπάθειά της να διασώσει και ενισχύσει τη μουσική λαϊκή παράδοση.

Την επόμενη ημέρα, προσφέρθηκαν στα Σχολεία δώρα, εκπαιδευτικό και μορφωτικό υλικό και εξοπλισμός.

Στη Σχοινούσα εξετάσθηκαν 100 κάτοικοι και υποβλήθηκαν σε αιμοληψία 52, έγιναν δε 2 αφαιρέσεις ογκιδίων δέρματος που στάλθηκαν για ιστολογικές εξετάσεις και 3 αφαιρέσεις δερματικών βλαβών.

Στις 17 Μαΐου το απόγευμα, η Ομάδα άφησε πίσω της την Σχοινούσα και έβαλε πλώρη για τη Δονούσα όπου τα φουσκωτά έδεσαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Ήταν η πρώτη ημέρα που η Ομάδα είχε ελεύθερο απόγευμα για ξεκούραση.

Την επομένη, 18/5, ξεκίνησαν από το πρωί οι ιατρικές εξετάσεις με 87 περιστατικά και 44 αιμοληψίες. Αφαιρέθηκαν 2 ογκίδια δέρματος που στάλθηκαν για ιστολογική εξέταση και έγινε 1 διάνοιξη παραμελημένου αποστήματος ράχεως σε νεαρό ασθενή.

Στη φωτογραφία, η διαδικασία διάνοιξης αποστήματος.

Στη φωτογραφία, το μικροβιολογικό εργαστήριο της Ομάδας κατά τη διάρκεια των αναλύσεων στη Δονούσα.

Ακολουθεί φωτογραφία κατά τη διάρκεια οφθαλμολογικού ελέγχου στη Δονούσα.

Μετά το τέλος των ιατρείων, προσφέρθηκαν στα παιδιά δώρα και εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό.

Η Ομάδα εξόπλισε ένα mini γυμναστήριο στη Δονούσα. Οι φωτογραφίες είναι από την εγκατάσταση των οργάνων.

Η Ομάδα αφήνει πίσω της τις Μικρές Κυκλάδες και χαράματα στις 19 Μαΐου θα περάσει στα Δωδεκάνησα με πρώτο σταθμό την Πάτμο και στη συνέχεια Αρκιούς για να διανυκτερεύσει στους Λειψούς.

Όλες τις φωτογραφίες από τον 16ο Διάπλου μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Στο ξεκίνημα από το Λαγονήσι, υπήρξε συνέντευξη στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, (Α! μέρος 07:35) και στη συνέχεια πλάνα από ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της πλεύσης (Β! μέρος 08:13)

Ετικέτες
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στιγμιότυπα 16ου Διάπλου - Β' μέρος 16ος Διάπλους »

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 19:41

&