Ομιλία Προέδρου ΔΣ

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 22:00
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Λοιπές Δραστηριότητες
Διαβάστηκε 8633 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ομιλία Προέδρου ΔΣ

Αξιότιμοι φίλοι,

15 χρόνια πριν δεν το φανταζόμασταν.

Στην αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού, με πρωτόγνωρες εμπειρίες και πολλές συγκινήσεις αρχίσαμε να ονειρευόμαστε.

Στη διαδρομή αυτό το γεμάτο από εικόνες ταξίδι, από χαμόγελα και πρόσωπα συνανθρώπων μας που ζούν σε μια άλλη γωνιά της Ελλάδας, μας καθήλωσε.

Το αφοπλιστικό τους χαμόγελο που πίσω του κρυβόντουσαν ποικίλες ανάγκες και πολλά προβλήματα επιβίωσης και η σκληρή πραγματικότητα που αντίκρισε μια παρέα φίλων, όταν αποφάσισε να επισκεφθεί τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον Μάιο του 1995, μας έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία της ΟΑ.

Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, σας καλωσορίζουμε στην αποψινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων δράσης της ΟΑ.

Την βραδιά αυτή αισθανόμαστε την ανάγκη να αφιερώσουμε σε όλους εσάς, που είτε μεμονωμένα, είτε ως εκπρόσωποι της πολιτείας και άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεστε, άλλοτε υλικά και άλλοτε ηθικά, όλα αυτά τα χρόνια αγκαλιάζετε, εμπιστεύεστε, συνδράμετε και στηρίζετε ανιδιοτελώς την Ομάδα και τους σκοπούς της.

Η στεναχώρια, ο θυμός, η λύπη, η αγανάκτηση, για την άνιση μεταχείριση που βίωναν αυτά τα ελληνικά νησιά, με την ιδιαίτερη εθνική σημασία, παράλληλα με τα συναισθήματα αλληλεγγύης που νιώσαμε γι’ αυτούς τους ακρίτες συμπολίτες μας, που επιμένουν να κρατάνε ζωντανούς αυτούς τους άγιους βράχους, μας ανάγκασαν να δεσμευτούμε να αφιερώσουμε τη δράση μας σ’ αυτό το χώρο.

Έχοντας βαθιά πεποίθηση πως όταν αγαπάμε κάτι, πραγματικά ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια, βάλαμε στοίχημα με τον εαυτό μας να αποδείξουμε ότι όταν οι άνθρωποι δρουν συλλογικά με γνώμονα το κοινωνικό όφελος,οι αποστάσεις και η εδαφική ασυνέχεια είναι αδιάφορες, τα προβλήματα επιλύονται αποτελεσματικότερα, οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται πιο σταθερές και ειλικρινείς, οι κοινωνίες των πολιτών πιο ισχυρές και λειτουργικές.

 • Οι επισκέψεις σε 47 νησιά,
 • Η ναυπήγηση του «ΜΗΝΑ», που είναι το πρώτο σκάφος προληπτικής ιατρικής, διάσωσης και μεταφοράς ασθενών,
 • Τα γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5,
 • Οι παιδικές χαρές,
 • Τα κλειστά γυμναστήρια,
 • Οι παραστάσεις θεάτρου σκιών,
 • Οι μουσικές συναυλίες,
 • Ο εμπλουτισμός με μουσικά όργανα μιας φιλαρμονικής ορχήστρας,
 • Ο εξοπλισμός ενός κέντρου πληροφορικής,
 • Η ανέγερση ενός μνημείου για να θυμόμαστε την Σοφία και τους άλλους πεσόντες του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ,
 • Η προσφορά σε εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό υλικό σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων,
 • Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν και οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν χιλιάδες νησιώτες

και ότι άλλο μας ζητήθηκε και εμείς προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε, από το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος μέχρι και σήμερα, ποτέ δεν μας έκαναν να φανταστούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ρου των πραγμάτων, ούτε και να υποκαταστήσουμε κανέναν, αλλά μας επέτρεψε να ελπίζουμε ότι υπάρχουν αλτρουιστές συμπολίτες μας με παρόμοιες ευαισθησίες, έτοιμοι να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Όμως, το έργο της Ομάδας Αιγαίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς η Ομάδα λειτουργεί αμιγώς εθελοντικά, μέσα από την αυτοδιάθεση του καθενός από μας και το πνεύμα συλλογικότητας που την διέπει.

Η ΟΑ δεν θα είχε καταφέρει τα περισσότερα από αυτά αν δεν είχε τη στήριξή σας. Η αγάπη σας για τους ακρίτες, το έμπρακτο ενδιαφέρον και η μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνετε στην ομάδα, ανοίγει ρότα στα φουσκωτά μας, για να επιτελέσουν την αποστολή της και δίνει δύναμη και ελπίδα σε εμάς για να συνεχίσουμε το έργο της.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας  καταθέσουμε ότι είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας απόψε, γιατί νοιώθουμε ότι είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας, μιας μεγάλης οικογένειας που μοιράζεται αθόρυβα, αλλά ενεργά τις ίδιες αξίες και ευαισθησίες και μας ενώνει το κοινό ενδιαφέρον απέναντι στον συνάνθρωπό μας.

Μέσα από την δράση της, έχουμε την δυνατότητα να είμαστε κοινωνικά ενεργοί, ανταλλάσσοντας έμπρακτα συναισθήματα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και αγάπης με συνανθρώπους μας που βρίσκονται πέρα από τα όρια του στενού οικογενειακού μας κύκλου και μας βοηθά να αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αμοιβαιότητας και συλλογικής λειτουργίας, χωρίς να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος, ανακαλύπτοντας και εμπεδώνοντας τις κοινωνικές αρετές που συμβάλλουν στην προσωπική μας ολοκλήρωση.

Κλείνοντας με την ελπίδα ότι δεν σας κούρασα και με την σιγουριά ότι η συνέχεια θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους χορηγούς της αποψινής βραδιάς, για άλλη μια φορά όλους εσάς για την τιμή που μας κάνετε, τις οικογένειές μας που στάθηκαν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια και τέλος να πω στους φίλους συνταξιδευτές μου από την ομάδα που έχω μοιραστεί μαζί τους ίσως τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που τους γνώρισα.

 

Ετικέτες

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 11:31

&