Δελτίο Τύπου – Υπουργείου υγείας

Ο Υπουργός ΥΚΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Αστυπάλαια με την Ομάδα Αιγαίου.
http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2006-05-19.2581092138

Αθήνα, 9 Μαΐου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε χθες την Αστυπάλαια, όπου στο πλαίσιο του 13ου Διάπλου της, βρίσκεται στο νησί η Ομάδα Αιγαίου.

Η Ομάδα Αιγαίου, η οποία αποτελείται από εθελοντές γιατρούς όλων σχεδόν των ειδικοτήτων, συνεχίζοντας για 13η χρονιά τη δραστηριότητα της και στο πλαίσιο του προγράμματος της για το 2007, πραγματοποιεί τον 13ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους, από την Πέμπτη 3 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 14 Μαΐου με 11 φουσκωτά σκάφη και το ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε» της Ομάδας Αιγαίου, που είναι πλέον εξοπλισμένο και με ιατρικά μηχανήματα προληπτικής ιατρικής.

Η όλη αυτή προσπάθεια έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην Αστυπάλαια ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τους χώρους των δωρεάν ιατρικών εξετάσεων, το ιατρείο του νησιού και εγκαινίασε το γήπεδο 5Χ5, προσφορά της Ομάδας Αιγαίου στους νέους της περιοχής. Σε δήλωσή του από την Αστυπάλαια ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε :

«Μαζί με την Ομάδα Αιγαίου βρισκόμαστε σήμερα στην Αστυπάλαια για ένα έργο μεγάλης κοινωνικής αξίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ομάδα Αιγαίου για πολλά χρόνια τώρα προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες σε ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας. Ο κοινωνικός εθελοντισμός είναι ο θεμέλιος λίθος του κοινωνικού μας πολιτισμού. Και το Υπουργείο μας το έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του ιδιαίτερα ενόψει και της σύστασης του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Κοινωνικού Εθελοντισμού.
Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου είχα μια άμεση επαφή με τις αρχές και τους κατοίκους του νησιού για θέματα που αφορούν στις υποδομές υγείας. Σε ένα χρόνο από τώρα η Αστυπάλαια θα έχει ένα από τα πλέον σύγχρονα Περιφερειακά Ιατρεία, εξοπλισμένο με τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα και βεβαίως με προσωπικό.
Εκείνο που έχει σημασία είναι να σταθούμε ουσιαστικά με πολιτικές κοινωνικής στήριξης στην Ελληνική Περιφέρεια. Από πέρσι έχει ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη χώρα. Αστυπάλαια, Καστελόριζο, επίκειται η Κάρπαθος, ολοκληρώθηκε έργο στους Λειψούς. Τα νησιά μας μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλή σε ένα νέο περιβάλλον με αναπτυξιακή προοπτική.
Σημαντικός είναι ο ρόλος του κοινωνικού εθελοντισμού. Και αυτό θα ήθελα σήμερα να εκπεμφθεί ως μήνυμα από την Αστυπάλαια. Η Ομάδα Αιγαίου, οι ευαισθητοποιημένοι αυτοί γιατροί παράλληλα με τις υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου μας, συμβάλλουν στο να ζούμε όλοι σε ένα περιβάλλον υγείας και ασφάλειας

Η Ομάδα Αιγαίου, κατά την διάρκεια του 13ου Διάπλου έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τα νησιά: ΔΟΝΟΥΣΑ, ΑΝΑΦΗ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ, ΨΕΡΙΜΟ, ΤΕΛΕΝΔΟ, ΑΡΚΙΟΥΣ και ΛΕΙΨΟΥΣ, όπου και θα πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις σε ενήλικες στις παρακάτω ειδικότητες :

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ – ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΩΡΛ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Στα παιδιά των νησιών θα πραγματοποιηθούν :

α) προληπτικός έλεγχος σκολίωσης – κύφωσης,
β) καρδιολογικός έλεγχος και
γ) παιδοορθοπεδική εξέταση.