Δραστηριότητες

Η δράση της ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπό μας, τον «αποκλεισμένο» ακρίτα νησιώτη, που στις μέρες μας έχει ανάγκη από τη στήριξή μας και εμείς έχουμε ανάγκη από την ύπαρξη και ευημερία του εκεί που ζει και αναπτύσσεται: Στα «ξεχασμένα» νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους, τα οποία συνειδητά επέλεξε η Ομάδα Αιγαίου να στηρίζει «κόντρα στον καιρό».

 

Εκείνα τα νησιά που ενώ αντιμετωπίζουν μόνιμες φυσικές αντιξοότητες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, αλλά και περιορισμούς-δυσκολίες εξαιτίας της προβληματικής συνοριακότητάς τους με τη γείτονα χώρα, επιμένουν να «κρατάνε Θερμοπύλες», παρά το ότι η μέριμνα της πολιτείας δεν επαρκεί.

 

Και επειδή τα νησιά αυτά δεν είναι μόνο οι επιβλητικοί βράχοι, τα μαργαριταρένια ακρογiάλια, η πανέμορφη φύση τους, ο πλούσιος βυθός τους, αλλά πρωτίστως οι κάτοικοί τους, οι συμπατριώτες και συνάνθρωποί μας, η Ομάδα Αιγαίου επιδιώκει και αγωνίζεται να αποκαταστήσει και ισχυροποιήσει την ένωση μαζί τους προσφέροντάς τους όσα μέσα μπορεί για σύγχρονη διαβίωση, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και πρόοδο, συμβάλλοντας έτσι στην ισότιμη μεταχείρισή τους και προάγοντας την ιδιαίτερη σπουδαιότητα που έχουν για την πατρίδα μας.

 

Η Ομάδα Αιγαίου λειτουργεί αμιγώς εθελοντικά, μέσα από την αυτοδιάθεση των μελών και φίλων της και το πνεύμα συλλογικότητας που την διέπει. Οι δραστηριότητές της διακρίνονται σε αποστολές ανθρωπιστικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στα νησιά του Αιγαίου και σε άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις γύρω από τους σκοπούς της Ομάδας.

 

Ειδικότερα στις αποστολές περιλαμβάνονται οι ετήσιοι διάπλοι του Αιγαίου Πελάγους με τα φουσκωτά σκάφη και το ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε’» της Ομάδας, καθώς και οι 2-ήμερες εκστρατείες σε νησιά. Το έργο της Ομάδας Αιγαίου στο πλαίσιο των αποστολών περιλαμβάνει ενδεικτικά:

 

  • Η εξυπηρέτηση των ιατρικών εξετάσεων και επεμβάσεων πραγματοποιείται με μεταφορά και εγκατάσταση σε κάθε νησί του απαραίτητου για όλες τις ειδικότητες ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός απαρτίζεται από ιατρικά εργαλεία, σύγχρονα φορητά διαγνωστικά μηχανήματα, καταγραφικά, κλπ, καθώς και ιατρικά αναλώσιμα.

 

  • Κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5, παιδικών χαρών, σχολικών πολυγηπεδικών χώρων, κλειστών γυμναστηρίων

 

  • Προσφορά σε εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό υλικό σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων (όπως έπιπλα σχολείου, βιβλία, παιχνίδια, μουσικά όργανα, αθλητικά είδη, εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών – ηλεκτρονικούς υπολογιστές, fax, μηχανήματα προβολής, φωτοτυπικά, κλπ)

 

  • Παραστάσεις θεάτρου σκιών, μουσικές συναυλίες

 

  • Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις. Οι ιατρικές υπηρεσίες υποστηρίζονται από το ιατρικό τμήμα της Ομάδας το οποίο διαθέτει πάνω από 15 ειδικότητες: Παθολογίας, Καρδιολογίας, Γυναικολογίας-Μαιευτικής, Παιδιατρικής, Ορθοπεδικής και παιδο-ορθοπεδικής, Ογκολογίας, Πνευμονολογίας, Οδοντιατρικής, Νευρολογίας, Ψυχικής Υποστήριξης, Δερματολογίας, Ουρολογίας, ΩΡΛ, Γενικής και Πλαστικής Χειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής και Μικροβιολογίας σε ενηλίκους και παιδιά.

 

Άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ομάδας Αιγαίου περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

 

  • Την ανέγερση του μνημείου για να θυμόμαστε την Σοφία και τους άλλους πεσόντες του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

 

  • Την ετήσια χοροεσπερίδα

 

  • Την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τα 15 χρόνια δράσης της Ομάδας Αιγαίου

 

  • Συνεργασίες με Φορείς όπως το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

 

  • Διεξαγωγή σεμιναρίων στα μέλη και τους φίλους της Ομάδας Αιγαίου, κ.α.