Βράβευση Ομάδας Αιγαίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Βράβευση Ομάδας Αιγαίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στα πλαίσια της δράσης προβολής, με τίτλο “Discover South Aegean” που διοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το “Golden Hall”, βραβεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20/05/2015 η Ομάδα Αιγαίου από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Πρόεδρος της Ομάδας Αιγαίου, Απόστολος Μπιλίρης, ανέφερε:

“Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ημέρα μεγάλης χαρας για εμένα προσωπικά και όλη την οικογένεια της Ομάδας Αιγαίου, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την ιδιαίτερη τιμή που κάνει στην Ομάδα μας η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες απο τότε που διανύοντας περισσότερα απο 500 ναυτικά μίλια μέσα σε 12 ημέρες, η Ομάδα Αιγαίου επισκέφθηκε 11 νησιά (το Κουφονήσι, τη Σίκινο, τη Θηρασιά, την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τους Αρκοιούς, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τη Θύμαινα και τους Φούρνους), ολοκληρώνοντας τον 21ο της Διάπλου. Συμπληρώνοντας περισσότερα απο 20 χρόνια ενεργής προσφοράς, σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ βάση, κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, στοχεύοντας πάντα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των ακριτικών νησιών του αρχιπελάγους.

Στα 21 χρόνια που διασχίζουμε το Αιγαίο έχουμε επισκεφθεί σχεδόν όλα τα λιμάνια των μικρών και ακριτικών νησιών, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, από την Κίμωλο μέχρι την Ψέριμο , χωρίς να εξαιρέσουμε την Μεγαλόνησο.

Η στενοχώρια, ο θυμός, η λύπη, η αγανάκτηση για την άνιση μεταχείριση που βιώνουν τα νησιά αυτά, με την ιδιαίτερη εθνική σημασία, παράλληλα με τα συναισθήματα αλληλεγγύης που νιώθουμε για τους ακρίτες, που επιμένουν να κρατάνε ζωντανούς αυτούς τους άγιους βράχους, μας παρακίνησαν να δεσμευτούμε να αφιερώσουμε τη δράση μας σε αυτά τα ευλογημένα μέρη.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η Ομάδα Αιγαίου δεν προσφέρει φιλανθρωπία, αλλά κοινωνική αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της ανακατανομής του πλούτου, προσπαθούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες των ακριτών και παραμένουμε στο πλευρό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας.

Η αναφορά σε αριθμούς έργων υποδομής, ιατρικών εξετάσεων, σημαντικών ομιλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για εμάς δεν είναι το μείζον.

Όραμα για την Ομάδα αποτελούσε από την αρχή η αφύπνιση της συνείδησης των πολιτών.

Πριν από 21 χρόνια, όταν ξεκινούσε τις δράσεις της η Ομάδα Αιγαίου δεν υπήρχε κανένας άλλος φορέας στην ευρύτερη περιοχή του αρχιπελάγους. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν και άλλες ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο, υποστηρίζοντας τους κατοίκους των ακριτικών νησιών. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και υπερήφανους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φέτος ο αριθμός των συμμετεχόντων εθελοντών στην διάρκεια του Διάπλου ξεπέρασε τους 100.

Για εμάς η έννοια του εθελοντισμού αποτελεί θεμελιώδη λίθο για τις ανθρώπινες αξίες. Αναδεικνύεται μέσα από την προσφορά, η οποία ενώνει και τιμά τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από καταγωγή, ηλικία, κοινωνική τάξη. Ξεκινά μέσα από την καρδιά και διαχέεται στο περιβάλλον χωρίς φραγμούς και κανένα περιορισμό.

Έχοντας βαθιά πεποίθηση πως όταν αγαπάμε πραγματικά, ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια, βάλαμε στοίχημα με τον εαυτό μας να αποδείξουμε ότι όταν οι άνθρωποι δρουν συλλογικά, με γνώμονα το κοινό όφελος, οι αποστάσεις και η εδαφική ασυνέχεια είναι σχεδόν αδιάφορες, τα προβλήματα επιλύονται αποτελεσματικότερα, οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται πιο σταθερές και ειλικρινείς, οι κοινωνίες των πολιτών πιο ισχυρές και λειτουργικές, αναδεικνύοντας τον εθελοντισμό ως θεμέλιο λίθο του κοινωνικού μας πολιτισμοί.

Εμείς ποτέ δε φανατιστήκαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ρου των πραγμάτων, ούτε και να υποκαταστήσουμε κανέναν. Το φετινό ρεκόρ συμμετοχών όμως, κόντρα στις αντιξοότητες των καιρών, τη γενικότερη αβεβαιότητα και τη δυσπραγία, μας επιτρέπει να ελπίζουμε ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Δεν είναι σωστό να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να παρασύρονται από την λαίλαπα της κινδυνολογίας, ούτε μας ταιριάζουν έννοιες όπως η απομόνωση, η έλλειψη σεβασμού και η ανύπαρκτη επικοινωνία με τον συνάνθρωπό μας.

Επιτέλους επιβάλλεται να αντιληφθούμε ότι τώρα είναι περισσότερο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά να κοιτάμε τον άλλον στα μάτια, να σταθούμε δίπλα του και να αγωνιστούμε για αυτά τα πολύ απλά πράγματα, που όσο παράξενο και αν ακούγεται, εκεί μόνο μπορεί κανείς να βρει την ανάταση της ψυχής και την ευτυχία.

Φίλες και φίλοι,

Για μας στην Ομάδα Αιγαίου, σε κάθε νησί, σε κάθε σπίτι βρίσκεται η οικογένειά μας. Σε κάθε πόρτα που ανοίγει μας υποδέχεται ένα οικείο πρόσωπο, ένας φίλος, μια φίλη, παιδικά μάτια που λάμπουν.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή, που μας εμψυχώνει και μας κάνει να συνεχίζουμε με ορμή, πίστη και νέους στόχους.

κ. Περιφερειάρχη,

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή που μας κάνετε. Θεωρούμε ότι μια τέτοια βράβευση, αναδεικνύει το αυτονόητο, δηλαδή το καθήκον που έχουμε όλοι σαν ενεργοί πολίτες, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, να συμμετέχουμε, να δημιουργούμε.

Κλείνοντας οφείλω επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους χορηγούς, τους εθελοντές και τις οικογένειές τους, χωρίς την συμμετοχή των οποίων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το έργο της Ομάδας Αιγαίου.

Και πάλι σας ευχαριστούμε._”

/Ομάδα Αιγαίου