14ος Διάπλους

14ος Διάπλους

 

H Ομάδα Αιγαίου συνεχίζοντας για 14η συνεχή χρονιά τη δραστηριότητα της, που στόχο έχει την ανακούφιση, στήριξη και ενίσχυση ενός σημαντικού και ζωτικού χώρου της πατρίδας μας, που αποτελούν τα ακριτικά και μικρά νησιά του Αιγαίου πελάγους, πραγματοποίησε στα πλαίσια του προγράμματος της για το 2008, τον 14ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους, από 8 Μαΐου έως και 18 Μαΐου 2008.

Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ επισκέφθηκε τα εξής νησιά:

· Σίκινος 08-10/05/2008
· Αμοργός 10-11/05/2008
· Δονούσα 11-12/05/2008
· Λέρος 13/05/2008
· Αρκιοί 13/05/2008
· Λειψοί 13-14/05/2008
· Αγαθονήσι 15-16/05/2008
· Φούρνοι και Θύμαινα 16-17/05/2008

Απολογισμός

Η Ομάδα Αιγαίου ξεκίνησε την εξόρμησή της από τη Σίκινο όπου και έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης από τις παιδικές χαρές που έφτιαξε η Ομάδα αυτή τη χρονιά. Παδικές χαρές επίσης κατασκευάστηκαν και εγκαινιάστηκαν στη Δονούσα και στη Λέρο.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγ. Μεϊμαράκης εγκαινίασε  γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 στη Σίκινο, έργο αθλητικής υποδομής. Εγκαίνια όμως είχαμε επίσης και για την κατασκευή του δημοτικού Γυμναστηρίου «Δημήτρης Κωστή Λως» στους Λειψούς, στο γήπεδο 5×5 στους Φούρνους Ικαρίας. Σε πολλά  νησιά  διοργανώθηκε θέατρο σκιών και δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος.

Όλες οι επισκέψεις της Ομάδας Αιγαίου συνοδεύονταν από προσφορά εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού υλικού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικών οργάνων, αθλητικών ειδών, φωτοτυπικών, fax κ.λ.π. που είναι αναγκαία για τους κατοίκους αυτών των νησιών και η οποία παρασχέθηκε έπειτα από πρότερη συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των νησιών αυτών.

Στον ιατρικό τομέα φέτος συμμετείχαν στην Ομάδα Αιγαίου 22 ιατροί από 18 διαφορετικές ειδικότητες, 2 νοσηλεύτριες και 1 φαρμακοποιός. Με την πολύτιμη βοήθειά τους η Ομάδα Αιγαίου κατάφερε να πετύχει τους στόχους της που ήταν να πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις ενηλίκων στις εξής ειδικότητες:

Παθολογία, Καρδιολογία, Οδοντιατρική, Νευρολογία – Ψυχιατρική, Γενική Χειρουργική, Μικροβιολογία, Ω.Ρ.Λ., Γαστρεντερολογία, Ορθοπεδική, Παιδορθοπεδική, Πνευμονολογία, Δερματολογία, Μαιευτική – Γυναικολογία, Ογκολογία, Αγγειοχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Παιδιατρική, Οφθαλμολογία.

Στα παιδιά πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος σκολίωσης – κύφωσης, καρδιολογικός έλεγχος και προληπτική οδοντιατρική εξέταση. Παράλληλα λειτούργησαν ιατρεία προληπτικής διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του δέρματος και του γυναικολογικού καρκίνου. Τέλος, διενεργήθηκαν μικροβιολογικές εξετάσεις που καλύπτουν έναν πλήρη αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο. Ταυτόχρονα έγιναν συναντήσεις ειδικών σε ψυχοκοινωνικά θέματα επιστημόνων της Ομάδας Αιγαίου, με τους γονείς, τους κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς για τυχόν προβλήματα που τους απασχολούν.  Συνολικά εξετάστηκαν 1239 περιστατικά ενώ έγιναν 374 αιμοληψίες.

Για άλλη μια φορά η κινητήριος δύναμη για την επίτευξη των στόχων μας υπήρξαν τα μέλη και οι Φίλοι της Ομάδας Αιγαίου, οι χορηγοί  μας και τα Υπουργεία Υγείας και Άμυνας. Σας ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε στη συνέχεια της συνεργασίας μας.